
Oroligt på börsen
När det svänger på börsen är det lätt att känna oro kring sin ekonomi. Så här kan du tänka, berättar våra specialister Christoffer Enander, sparspecialist och Jon Davidsson, Affärsområdeschef Spara & Försäkra.
Varför rasar börserna?
De branta fall vi upplever på aktiemarknaden just nu är en konsekvens av två saker kopplat till Trumps tullpolitik. Den första är att marknaden nu snabbt prisar in en ökad sannolikhet för att ett eskalerande handelskrig sänker den globala tillväxten avsevärt, vilket i förlängningen slår mot bolagens försäljning och vinster. Det andra är att Trumps nyckfulla beteende som sådant gör att investerare som ska ta risken att äga aktier nu kräver allt större rabatt för att lockas att köpa och äga aktier. Resultatet av båda dessa krafter blir sjunkande aktiekurser.
Bör jag gå in och göra förändringar i mitt fondsparande nu när börsen skakar?
Du bör ställa dig frågan om din sparhorisont, riskprofil eller andra omständigheter förändrats tillräckligt mycket för att motivera en portföljförändring. Om du svarar nej på ovanstående frågor så ska du nog ”sitta stilla i båten” den här gången också. Att försöka tajma marknaden har visat sig mycket svårt, och om du väljer att sälja dina fonder ska du nog också fundera på hur planen ser ut för att köpa tillbaka dem.
Rätt pengar på rätt plats.
En strategi med buffert-, kort- och långsiktigt sparande gör att du har lättare för att agera rätt i svåra situationer. Placera aldrig pengarna till hyran eller semestern på aktiemarknaden. Tänk på att långsiktighet alltid lönat sig, och att Stockholmsbörsen gett en positiv årsmedelavkastning under alla 10 års perioder från andra världskriget och framåt. På kort sikt kan mycket hända och det kan upplevas som slumpmässigt om börsen går upp eller ner under en månad, men på längre sikt blir avkastningen från börsen ofta mer jämn och förutsägbar.
Tänk efter en extra gång.
Det är lätt att agera lite för snabbt när siffrorna lyser rött på skärmen och nyhetsflödet är negativt. Många gånger kan det vara klokt att ta lite extra betänketid innan man eventuellt agerar, detta för att besluten inte ska bli ogenomtänkta och styrda av känslorna i stunden.
Vi har i tidigare avsnitt av Ekonomikollen på Radio Active pratat om hur man kan tänka och agera när det är oroligt på marknaden. Lyssna gärna på det här.
Känner du oro och vill prata med en rådgivare för personlig rådgivning är du välkommen att kontakta oss.
