Hur får man en jämställd ekonomi?
En jämställd ekonomi handlar om att ekonomiskt skapa lika förutsättningar för båda parter i en relation, för att skapa en trygg privatekonomi. Några saker som kan ingå i en jämställd ekonomi kan vara en rättvis fördelning av utgifter, gemensamt ansvar för ekonomin, dela på och/eller kompensera för föräldraledighet och VAB, möjlighet för båda parter att spara och investera samt jämställd ekonomisk trygghet.
Här har vi samlat några tips och bra saker att fundera över och resonera kring.
1. Se över er gemensamma budget
- Gå igenom ert ekonomiska upplägg. Utmana er själva och titta på vilka för- och nackdelar ni ser utifrån er nuvarande situation. Passar det er bäst att dela utgifterna rakt av eller procentuellt efter inkomst? Vilka är konsekvenserna av ert val – positiva och negativa.
- Hur ser ert gemensamma sparande ut idag. Varför har ni valt att ha det så? Är det något ni vill förändra?
2. Rättvis föräldraledighet och VAB
- Undersök hur din frånvaro på arbetsmarknaden i samband med vård av barn (VAB) och föräldraledighet påverkar din löneutveckling och pension.
- Prata med varandra om hur ni delar på föräldraledighet och VAB utifrån era förutsättningar. Det är lätt hänt att den som tjänar minst är hemma mest.
- Om en av er ska gå ner i arbetstid, se över de ekonomiska följdeffekterna - till exempel genom dialog med din arbetsgivare - och diskutera hur denna kan kompenseras.
- Om någon av er arbetar deltid, undersök om det går att ni delar upp VAB 50/50.
- Glöm inte att andra än föräldrarna kan ta ut VAB för ert barn – kanske en släkting? Det går också att dela VAB på olika sätt idag, t.ex. att ni tar halva dagen var.
- Undersök om din arbetsgivare erbjuder föräldralön, en ersättning utöver föräldrapenningen. Hur mycket föräldralön du får utbetalt beror på vilket kollektivavtal du omfattas av samt hur lång tid du har varit anställd.
1. Se över era avtal
- Samboavtal, testamente, äktenskapsförord. Skydda varandra. Här kan du t.ex. ta hjälp av vår samarbetspartner Lexly.
2. Se över era behov av försäkringar, så som inkomstförsäkring och livförsäkring.
3. Ta reda på era respektive förutsättningar vid oförutsedda händelser i livet.
- Öva på och ha som målsättning att vara mer proaktiva i er ekonomi. Detta kan ni t.ex. göra genom att gemensamt prata igenom era olika förutsättningar utifrån olika framtida scenario - giftermål, skilsmässa, uppsägning, dödsfall, pension.
1. Olika ägande i bostaden.
Det kan vara fördelaktigt för båda parter i en relation att äga den gemensamma bostaden 50/50. Ser er situation annorlunda ut, eller om ni t.ex. går in med olika stor del av kontantinsatsen, bör ni titta på vilka juridiska avtal ni behöver upprätta. Det kan t.ex. vara ett skuldebrev er emellan. Här kan du t.ex. ta hjälp av vår samarbetspartner Lexly.
1. Spara till en gemensam buffert och gemensamma mål
- Det är viktigt att ha en gemensam buffert för oförutsedda utgifter men även ett gemensamt sparande inför semester och andra roliga aktiviteter.
- Det viktiga är att komma i gång! Det är helt okej att inte vara intresserad av ekonomi – och det behöver du heller inte vara för att komma i gång med ett bra sparande.
2. Spara till dig själv - vikten av eget kapital
- Glöm inte bort dig själv, se även till att ha ett eget sparande för att möjliggöra ett så kallat frihetskapital och möjligheten att vara självständig. Fundera på om du ska skydda ditt sparande genom äktenskapsförord eller göra sparandet till enskild egendom.
- Se över ert sparande och säkerställ att ni vet vilken risknivå ni har och om sparandet är tänkt att verka på kort eller lång sikt.
3. Pensionssparande
- Undersök om din arbetsgivare erbjuder tjänstepension. Om inte, försök att förhandla upp din lön så att du själv kan spara motsvarande belopp (varje månad?).
- Gör en gemensam hushållsbudget där ni tillsammans går igenom hushållets alla kostnader. Titta därefter på om det finns någon kostnad ni kan dra in på - och spara motsvarande summa i pension. Gärna genom att sätta upp ett kontinuerligt sparande, som exempelvis ett månadssparande.
- Om du är gift kan du föra över din framtida premiepensionsrätt till din partner. Det kan vara ett sätt att kompensera din partner om hen riskerar att få lägre pension. Läs mer på Pensionsmyndigheten.se
- Se till att ha individuella pensionssparanden. För att kompensera den som förlorar värdefull pension under föräldraledighet och deltidsarbete bör man spara privat, även här är det viktigt att skydda ditt eget sparkapital genom äktenskapsförord eller genom att göra sparandet till enskild egendom.
Här är några frågor som ni kan utgå från för att starta, eller gå vidare i, er dialog kring pengar.
- Har vi lika stor kunskap om hushållets ekonomi?
- Hur ser vi på oss som en familj?
- När pratar vi om ekonomi hemma?
- Hur vill vi prata om ekonomi hemma?
- Vill någon av oss lägga tid på någon fritidssyssla?
- Utmana er ekonomiska verklighet just nu – vad händer om vi är med om en stor förändring tex arbetsförhållanden, lön eller relationen förändras?
- Har vi tittat på vårt behov av att skriva samboavtal, testamente eller äktenskapsförord?
- Tar vi hänsyn till eventuella inkomstskillnader när det gäller fördelning av kostnader i hushållet?
- Har vi en gemensam planering för att kunna upprätthålla ekonomisk jämställdhet vid eventuella livsförändringar som tex deltidsarbete, föräldraledighet, pension?
- Vilka sparformer använder vi oss av? (sparkonto, fonder, aktier, annan)
- Har vi båda tillräckliga kunskaper för att kunna fatta långsiktiga beslut kring vårt sparande?
- Hur ser vi på risk kopplat till sparande?
- Har jag ett enskilt sparkapital för att jag ska känna mig ekonomiskt trygg?
En hållbart långsiktig vardagsekonomi
Vi på Sparbanken Syd tror på allas rätt till en hållbart långsiktig vardagsekonomi – det vi kallar för god ekonomihälsa. En jämställd ekonomi handlar om att ekonomiskt skapa lika förutsättningar för båda parter i en relation, för att skapa en trygg privatekonomi. Några saker som kan ingå i en jämställd ekonomi kan vara en rättvis fördelning av utgifter, gemensamt ansvar för ekonomin, dela på och/eller kompensera för föräldraledighet och VAB, möjlighet för båda parter att spara och investera samt jämställd ekonomisk trygghet.
Det finns många fördelar med att titta på hur ni kan bli mer involverade och medvetna i er vardagsekonomi och därmed skapa ett mer proaktivt förhållningssätt. Det handlar bland annat om att planera för hur er ekonomi klarar av oförutsedda händelser och livsförändringar. Nedan har vi samlat matnyttig information som kan vara en grund att stå på när du och din partner tillsammans ska skapa en jämställd ekonomi i er relation.
Ekonomihälsa är en färskvara - var involverad
En annan sak som är bra att resonera kring är att det finns ett stort värde i att både du och din partner är involverade i er ekonomi, och att båda har insikt och kontroll. Ekonomihälsa är en färskvara och du underhåller både intresse och kunskap för din ekonomi genom att vara involverad. Det är helt enkelt ett sätt att undvika en kunskapslucka. Risken med att inte vara involverad är att tappa ekonomiska färdigheter, som kan skapa problem vid eventuella livsförändringar som t.ex. en skilsmässa eller en uppsägning.
Gemensam ekonomi eller separat ekonomi?
Det finns inget rätt eller fel, det handlar snarare om att ni tittar noga på vad som passar bäst för just er situation och att ni i samtalet också går igenom hur detta påverkar er på både kort och lång sikt.
En helt gemensam ekonomi innebär att ni lägger ihop era inkomster för att sedan betala alla utgifter. Därefter används resterande pengar gemensamt. Gemensam ekonomi kan dock se ut på flera olika sätt.
Exempel 1. Helt gemensam ekonomi. Ni slår ihop era inkomster och betalar sedan alla kostnader tillsammans. Därefter delas resterande summa upp procentuellt, vilket innebär att båda parter i relationen har lika mycket kvar att spara eller spendera. Fördelar kan vara att det är lättare att planera framåt, att ni har gemensamma mål i ert sparande och att det upplevs lättare att få ihop helheten.
Exempel 2. Delvis gemensam ekonomi. Den av er som tjänar mer betalar också mer för de gemensamma utgifterna. Ni betalar procentuellt utifrån er inkomst. Exempel.
Motsatsen till gemensam ekonomi är separat ekonomi. Separat ekonomi innebär att ni till exempel delar lika på er boendekostnad och resten sköter var och en.
Gemensam ekonomi kan vara fördelaktigt om ni t.ex. vill undvika att gräla om ekonomin, speciellt i de fall då man varit tillsammans länge och har mycket gemensamt ihop - som barn, bostad och andra tillgångar.