7 GODA SKÄL ATT VÄLJA OSS:
Några projekt som vi stöttar just nu
Välj någon av orterna som finns på kartan!
Vad våra kunder säger
Citat från Sparbanken Syds löpande kundnöjdhetsmätningar.
”Vi är fantastiskt nöjda med vår rådgivare. Han är otroligt service-minded och kan han inte svara direkt återkommer han inom kort. SÅ nöjd med att ha en personlig kontakt!”
”Kunniga, engagerade och trevliga medarbetare både på kontoret och via era digitala lösningar/telefon. Jag har alltid fått den hjälp jag behöver och den rådgivning jag eftersökt. Helt klart en bank i topp!”
”Sparbanken Syds personal är mycket kompetenta och service-minded. Var rädda om dem. Stjärnor växer inte på träd.”
Den hållbara sparbanksidén
I det tidiga 1800-talets bondesamhälle var det många som inte hade det så gott ställt. Regeringen uppmanade därför socknar och härader att starta sparbanker. För första gången kunde vanligt folk sätta in pengar på banken, låna och få ränta. Den 3 maj 1827 öppnade det som idag är Sparbanken Syd, i Ystads rådhus. 200 år senare jobbar vi fortfarande efter samma grundidé och mål – att hjälpa alla våra kunder i Skåne till en trygg vardagsekonomi.
De första sparbankerna var en revolutionerande nyhet då de inte bara vände sig till vanligt folk utan de skulle även ha en stark, lokal förankring och verka för lokalsamhällets bästa. Därför valde man bort utomstående ägare med vinstintresse och lät överskottet gå tillbaka till lokalsamhället. Fortfarande idag lever vi efter samma princip. Via vår stiftelse och sponsring delar Sparbanken Syd varje år ut bidrag och stipendier till föreningar, projekt och entreprenörer som vill utveckla trakten där vi bor och verkar.
I mitten av 1930-talet fanns över 700 självständiga sparbanker i Sverige. Idag finns bara en – Sparbanken Syd – och vi värnar om vårt oberoende. Som självständig sparbank väljer vi själv vilka leverantörer vi vill samarbeta med och är helt fria att rekommendera de produkter som passar våra kunder bäst, oavsett om det handlar om sparande eller försäkringar.
I den ursprungliga sparbanksidén fanns en tydlig tanke kring folkbildning och den lever vidare än idag. Sparbanken Syd bjuder på massor av kunskap – i våra rådgivningsmöten såklart, men också via webinars, lunchbanker, ekonomi-bootcamps och mycket annat. Ju mer människor vet om ekonomi och sparande, desto större trygghet och valfrihet får de.
Summa summarum: för oss på Sparbanken Syd handlar det mesta om hållbarhet och så har det varit sedan starten. Hållbar privatekonomi för våra kunder, ett hållbart kretslopp där banken betalar tillbaka till lokalsamhället, kunskapsspridning som bidrar till ett hållbart tänkande och – förstås – en hållbar hushållning med våra gemensamma resurser. I vår hållbarhetsrapport och TCFD-rapport kan du läsa mer om vårt hållbarhetsarbete och hur vi tänker.