Närheten till banken ger trygghet
”Jag och Sparbanken Syd delar mycket av samma filosofi och därför är det en bank som passar mig. Vi väljer att gå vår egen väg och står vid sidan av de stora drakarna”, säger Leif Nilsson, Sveriges största pumpaodlare.
Leif Nilsson bor på en stor gård utanför Löderup på Österlen. Han har varit pumpaodlare i 30 år och hantverket har han fått lära sig på egen hand då ha var lite av en pionjär inom pumpaodling i Sverige. Leif fick tidigt höra att det inte går att odla butternutpumpor i Sverige, och då var han bara tvungen att prova det.
Tack vare sin envishet och nyfikenhet har han idag en stor produktion av just butternutpumpa. Leif brinner för det lokala lantbruket och känner en stor tillfredsställelse av att producera mat. Sen starten är han angelägen om att det ska finnas svenskodlade pumpor att köpa i Sverige.
- Den lokala anknytningen är även viktig för mig i valet av bank. Tidigare var det viktigt att ha banken i byn då de flesta lönerna betalades ut kontant, men även om tiderna har förändrats så uppskattar jag fortfarande det lokala bankkontoret. Likaså värderar jag närheten, både den geografiska och den relationsmässiga - att jag enkelt kan kontakta min rådgivare och att hon vet vem jag är. Det ger en trygghet för mig. Att inte vara anonym i kontakten med min bank uppskattar jag verkligen, fortsätter Leif.
Intensiv skördeperiod ställer krav
Förutom matpumpor är det stora orangea halloweenpumpor som Leif odlar. Det är en kort säsong vilket gör att arbetet blir intensivt och komprimeras till några månaders hårt arbete.
- Vår mest intensiva period sträcker sig till slutet av oktober då halloween inträffar och alla vill ha en orange pumpa på trappan. Under halloween säljer vi ca 1500 ton pumpor till den svenska och finska marknaden. Som mest har jag då 45 personer som jobbar på gården och under två veckor drar jag in ca två tredjedelar av den totala årsomsättningen i företaget. Då gäller det att allt runt omkring funkar smidigt, bl.a. att bankärenden flyter på liksom övrig administration.
Samarbete är vägen fram
Leifs önskan är att företaget ska leva vidare i framtiden trots att hans barn inte är intresserade att ta vid. Men i stället för att nedslås av tanken fortsätter Leif att smida planer och driva utvecklingen framåt. Närmast i tid vill han starta en typ av gårdsråd med utvalda personer från verksamheten för att kunna stämma av planer framåt och utvärdera bakåt.
- Att vara lantbrukare kan vara ensamt och därför är det angeläget att starta ett gårdsråd för att öka samarbetet med andra. Jag vill även bjuda in kunder, representanter från banken och samarbetspartners för utbyte och bollplank. Detta ser jag verkligen fram emot, avslutar Leif.
Vill du också ha oss på banken som bollplank för ditt lantbruk – hör gärna av dig på Sparbanken Syd så berättar vi vad vi kan göra för dig. Vi är nära dig både erfarenhets- och avståndsmässigt.
Vår expertis inom lantbruk
Som skog- eller lantbrukskund får du tillgång till en personlig kontakt som förstår dina utmaningar; experter inom försäkring och sparande; men även jurister och mäklare i våra skånska nätverk.
Ett värdefullt erbjudande
Dagens lantbrukare behöver mer än bara traditionella banktjänster – vi förstår att det helt enkelt krävs något annat för att få er verksamhet att utvecklas.
Träffa mjölkbonden Thomas
Thomas Lundgren har jobbat som lantbrukare och mjölkproducent i hela sitt vuxna liv. Att vara lantbrukare är inte vilket jobb som helst - det är en livsstil. Vi hälsade på Thomas på hans gård i Sandby!