Skaffa eller förbereda hjälp till dig själv

Fullmakter

Så länge du är frisk, och kan fatta informerade beslut, bestämmer du själv vem som kan hjälpa dig med bankärenden och andra saker som gäller din ekonomi. Du har alltså beslutsförmåga och kan bestämma i förväg vem som ska företräda dig, om du skulle bli sjuk, genom att skriva en framtidsfullmakt.

Om du behöver hjälp att utföra ett bankärende kan du skriva en fullmakt. Med denna kan personen du gett fullmakten till, fullmaktshavaren, utföra olika handlingar och fatta beslut åt dig. En fullmakt kan gälla vid ett enstaka tillfälle eller tillsvidare. Om fullmakten inte är tidsbegränsad gäller den tills den återkallas.

Om fullmakter
  • Utföra bankärenden. Med en fullmakt (intyg) kan en person (fullmaktsgivaren) ge en annan person (fullmaktshavaren) möjlighet att utföra bankärenden för fullmaktsgivarens räkning.
  • Ta hand om ett uppdrag. En fullmakt kan användas för många olika saker men vanligast är en enkel fullmakt som är till för ett specifikt uppdrag eller handling.
  • Skriftlig och lämnas in i original. Huvudregeln är att fullmakten ska vara skriftlig och lämnas in i original på ett bankkontor av fullmaktsgivaren, som måste uppvisa giltig ID-handling.
  • Fullmaktens giltighetstid. Om fullmakten inte är tidsbegränsad gäller den tills den återkallas av fullmaktsgivaren. Vissa fullmakter kan dock vara begränsade i tiden.
  • Om någon förlorat sin beslutsförmåga. En fullmakt upphör i princip att gälla om banken fått kännedom om att fullmaktsgivaren förlorat sin beslutsförmåga, till exempel blivit dement eller att fullmaktsgivaren avlidit.
Fullmakt bankärenden privatperson

Detta är den vanligaste fullmakten för dig som privatperson. Med fullmakten kan du sköta de vanligaste bankärendena.

Andra vanliga fullmakter

Fullmakter till omyndiga

Fullmakt för att öppna banktjänster till sitt barn. Om den omyndiga inte är kund sedan tidigare och ni önskar öppna banktjänster till ert barn kan en ”Engångsfullmakt för omyndiga” fyllas i och undertecknas av den förälder som inte är med på banken. Är den omyndiga kund sedan tidigare är en muntlig fullmakt ett annat alternativ.

Läs mer om fullmakter till omyndiga Ung i Syd

Frågor och svar om fullmakter

Den som bevittnar en fullmakt skriver sin namnteckning, namnförtydligande och telefonnummer på fullmakten och intygar på så sätt att man sett fullmaktsgivaren skriva under fullmakten.

Vem som helst kan vara vittne och bevittna en fullmakt med vissa undantag. Som vittne godkänns inte:

  • person under femton år.
  • person som på grund av psykisk störning saknar insikt om vad denne skriver på.
  • fullmaktsgivaren eller fullmaktshavaren själv

Släktingar, make och sambo kan bevittna en fullmakt så länge de inte är fullmaktshavare.

Om en fullmakt inte lämnas in av fullmaktsgivaren själv, utan av fullmaktshavaren, har banken som policy att fullmakten ska vara bevittnad av två personer. Vittnena intygar genom bevittningen att fullmaktsgivaren själv undertecknat fullmakten. Bevittning är inget lagkrav för fullmaktens giltighet men underlättar vårt arbete för att säkerställa fullmaktens giltighet.

Nej. En fullmaktshavare kan inte med stöd av en fullmakt få tillgång till fullmaktsgivarens internetbank, bankkort, BankID etc.

Framtidsfullmakt - en fullmakt för framtiden

Genom att skriva en framtidsfullmakt kan du själv välja vem eller vilka som ska få ta hand om dina bankärenden, och andra ekonomiska intressen, om du inte längre kan sköta dem. Du kan upprätta fullmakten själv, online, eller ta hjälp av en jurist. Vi samarbetar med juristbyrån Lexly om du behöver hjälp med att skriva en framtidsfullmakt.

Fördelar med att skriva en framtidsfullmakt

Säkra din framtid idag. En framtidsfullmakt ger dig tryggheten att själv välja vem som ska hjälpa dig om du i framtiden inte kan ta hand om dina egna angelägenheter. Istället för att riskera att en okänd god man bestämmer över ditt liv, kan du utse någon du litar på och känner dig trygg med.

Låt dina nära och kära känna sig trygga. En framtidsfullmakt underlättar för dina anhöriga om du skulle bli sjuk eller få minnesproblem. De slipper oroa sig för att inte kunna hjälpa dig och vet exakt vem som har rätt att fatta beslut i ditt ställe.

Skydda dig mot oförutsedda händelser. En framtidsfullmakt är en försäkring för framtiden. Den säkerställer att dina önskemål respekteras även om du inte längre kan uttrycka dem själv. På så sätt kan du känna dig trygg oavsett vad som händer.

Att tänka på när man använder en framtidsfullmakt

En framtidsfullmakt måste uppvisas i original varje gång vid besök på banken när den trätt ikraft och ska användas. Framtidsfullmakten kan inte användas för att göra uppdrag på distans t ex via internetbanken eller ringa banken för att få uppdrag genomförda.

Hjälpa någon annan som inte längre har beslutsförmåga

Har en närstående tappat förmågan att fatta informerade beslut, på grund av sjukdom, och kan därmed inte sköta sin ekonomi? Har din närstående skrivit en framtidsfullmakt träder den i kraft och kan användas av den eller de personer som är utsedda. Finns ingen framtidsfullmakt kan personen få hjälp av dig som anhörig, med hjälp av anhörigbehörighet, alternativt få en god man eller förvaltare utsedd.

Anhörigbehörighet

Du som anhörig har rätt att hjälpa till med ekonomiska ärenden i vardagen, t ex betala räkningar. Denna rättighet kallas anhörigbehörighet. Du kan använda anhörigbehörigheten när någon har blivit sjuk, fått en psykisk störning eller av andra skäl inte längre kan ta hand om ekonomi.

Behörigheten att företräda en anhörig gäller make eller sambo, barn, barnbarn, föräldrar, syskon och syskonbarn. Den som företräder den anhörige får inte vara under 18 år, sakna beslutsförmåga och får inte heller själv ha god man eller förvaltare. Behörigheten för anhörig gäller om det inte finns någon god man eller förvaltare för den enskilde eller om den enskilde inte har upprättat någon framtidsfullmakt. Liksom vid framtidsfullmakter, är det den som anser sig inneha anhörigbehörigheten som ansvarar gentemot en tredje man (t ex banken) för att behörigheten finns.

För att använda anhörigbehörigheten behöver du besöka något av våra kontor.

Så gör du:

  • Personbevis från Skatteverket. Beställ ett personbevis, ett familjebevis, från Skatteverket som visar att du närmast anhörig till den som behöver hjälp. Ta med det till kontoret. Personbeviset Familjebevis (skatteverket.se)

  • Ett läkarintyg där det framgår att den enskilde inte längre har förmåga att ta hand om sina ekonomiska angelägenheter.

  • Fakturor och avier. Ta med dig den anhöriges obetalda fakturor och avier till kontoret.

  • Fullmakt anhöriga - om det är fler nära släktingar. Om ni är flera som är lika nära släktingar, till den som behöver hjälp, behöver ni använda er av anhörigbehörigheten tillsammans. Ni kan också utse en av er att hjälpa genom att ni upprättar en fullmakt sinsemellan. Använd er av fullmaktsmallen från Svenska Bankföreningen nedan.

God man och förvaltare

Om en person inte längre kan sköta sin ekonomi och juridiska ärenden och inte kan få hjälp av en framtidsfullmakt eller anhörig kan en god man eller förvaltare utses.

Att få en god man är frivilligt. Den som har en god man har kvar sin rättsliga handlingsförmåga och full förfoganderätt över sina bankkonton.

En person kan få en förvaltare mot sin vilja. Ett förvaltarskap är en mer ingripande skyddsåtgärd och den som för en förvaltare har inte längre någon egen rättslig handlingsförmåga.

Du kan, som nära anhörig ansöka om att bli god man eller förvaltare. Oavsett om du vill bli det själv, eller ordna så att annan blir det, så kontakta kommunen där den som behöver hjälp bor. Den anhörige kan även själv ansöka om att få en god man eller en förvaltare.