Chris standing up holding his daughter Elva

Goda råd vid köp av ny bostad

Vi har samlat några goda råd inför ditt bostadsköp. Läs bästa tipsen från bankrådgivaren, mäklaren och från familjejuristen inför ditt bostadsköp.

Ta del av våra tips

Att skaffa ett nytt boende är troligen den största affären många av oss gör i livet, och det är så klart väldigt roligt, men också en hel del nytt att hålla reda på. Ta del av våra tips från bankrådgivaren, mäklaren och familjejuristen.

Tips från bankens privatrådgivare

Lånelöfte
Det första du bör göra innan du börjar gå på visningar är att skaffa dig ett lånelöfte. Det anger vilken prisnivå som är rimlig utifrån dina ekonomiska förutsättningar, och hur mycket du kan få låna. Lånelöftet får du snabbt och kostnadsfritt, och när det är klart är du redo att lägga ett bud när ditt drömboende dyker upp.

Viktigt att du känner dig trygg
Det annonserade priset för en villa eller en bostadsrätt säger inte allt om vad den kommer att kosta i praktiken. Försäljningspriset kan bli högre än utgångspriset efter budgivning. För villor och andra fastigheter tillkommer utgifter för lagfart och  pantbrev och för bostadsrätter måste du förstås även räkna in månadsavgiften.

För att du ska känna dig trygg i samband med bostadsköpet är det också viktigt att gå genom ditt behov av försäkringar. Värt att tänka på är även att prata med en jurist för att få hjälp med att skriva testamente och eventuella samboavtal. Att starta ett månadssparande skapar också en trygghet inför framtiden. Våra rådgivare kan hjälpa till med att hitta rätt lösningar just för dig, boka gärna in ett rådgivningsmöte.

Handpenningslån
När du skriver kontraktet för ditt bostadsköp betalar du normalt en handpenning om 10 % av köpesumman. Du kan ansöka om att låna till hela eller bara delar av handpenningen, förutsatt att du fått ditt bolån godkänt hos oss.

Tips från mäklaren

Låt det ta tid att hitta det rätta boendet
Genom att gå på ett antal visningar får du en bra känsla för vad du söker och inte söker. Ett bostadsköp är ett stort och oftast långvarigt beslut, så både bostaden i sig och området den ligger i måste kännas rätt i magen.

För att försäkra dig om att du inte betalar ett överpris: jämför det begärda priset med liknande objekt i närheten och räkna även in eventuella renoveringsarbeten i den totala kostnaden. Många gånger kan det vara klokt att välja ett boende som inte kräver alltför stora förbättringar.

Din undersökningsplikt 
Oavsett om det är hus eller bostadsrätt du tittar på gäller att du som köpare har undersökningsplikt. Om du inte själv är kunnig inom byggnadskonstruktion är det en god idé att anlita en besiktningsman, men kom ihåg att det ändå finns områden som du själv ansvarar för att kontrollera (t ex el, VVS, enskilt avlopp, skorsten och eldstäder, garage och uthus).

Bostadsrättsföreningens ekonomi 
Vid köp av bostadsrätt kan man nöja sig med en besiktning av badrummet, men här ska man också förvissa sig om att bostadsrättsföreningen har en god ekonomi. Om föreningen har planer på större investeringar inom en snar framtid (t ex renoveringar, stambyten eller tillbyggnader) är det sådant som kan komma att påverka din månadsavgift avsevärt.

Tips från familjejuristen

Få koll
Juridik är kanske inte det första man vill tänka på när man ska skaffa nytt boende. Men när man flyttar ihop, som sambo eller gift, kan det vara bra att prata med en familjejurist. Juristen hjälper dig att få koll på vad som gäller för just er familjesituation och ert boende.

Samboavtal och testamente 
Ibland kan det vara bra att upprätta ett samboavtal för att reglera vem som får vad i händelse av en framtida bodelning. Om ni har lagt olika mycket i insats i boendet kan det vara aktuellt att upprätta en så kallad revers, som fördelar pengarna proportionerligt vid en eventuell försäljning. Att skriva ett testamente kan kännas avlägset för många, men kan vara till hjälp för att vara på den säkra sidan i arvsfrågor, särskilt om ni är ogifta eller har barn från tidigare förhållanden.

Separationer och dödsfall är tyvärr sådant som kan drabba alla par, och då är det bättre att ha tänkt efter i förväg. Det är inte lika lätt att tänka logiskt och komma överens när man just gjort slut, och om ens partner gått bort är praktiska krångligheter och en oro att bli av med sitt hem det sista som man önskar sig.

Rådgivning av familjejurist 
Vi samarbetar med professionella jurister på Lexly. De har specialistkompetens inom alla familjejuridiska områden och kan hjälpa dig i livets alla skeden. Familjejuridik är en del av vardagen och du kan få råd och hjälp i takt med att livet förändras.