Lån | Räntesats | Ränteändringar |
---|---|---|
(bindningstid) | % | 2024-11-11 |
3 mån | 4,12 | -0,50 |
1 år | 3,54 | -0,25 |
2 år | 3,36 | -0,17 |
3 år | 3,47 | 0 |
4 år | 3,54 | 0 |
5 år | 3,57 | 0 |
7 år | 3,67 | 0 |
10 år | 3,77 | 0 |
Våra aktuella boräntor
Våra bolåneräntor tål verkligen att jämföras! I tabellen ser du våra aktuella listpriser för bolån upp till en belåningsgrad om 85 % av marknadsvärdet. Den slutgiltiga räntan är individuell och baseras på din ekonomiska situation och hur din totalaffär med oss ser ut. Vi ser fram emot att höra ifrån dig! (Bindningstiderna är cirkatider!)
Bolånekalkyl
Här kan du räkna ut hur mycket du kan låna och ta reda på vad din månadskostnad blir. Sedan kan du enkelt ansöka om lånelöfte eller bolån.
Lägre räntekostnader. Varje månad. Ett helt år.
Ta ett nytt bolån eller flytta ditt nuvarande lån till oss, så sänker vi dina räntekostnader under ett helt år.
Utöka och höj bolån
Går du i tankarna om att byta ut köket Då kan du som många andra, ansöka om att utöka ditt befintliga bolån. Smidigt, eller hur?
Funderar du på att sälja?
I samarbete med Mäklarna Ekström ger vi dig en kostnadsfri värdering och rådgivning om hur du kan maximera din bostadsförsäljning. Boka nu och få två termosmuggar från Design Letters och en presentburk med ekologiskt fairtradekaffe från Fogarolli (värde 947 kr.)
Vill du utöka ditt bolån?
Ska du fixa nytt badrum, renovera köket eller bygga om garaget till ett tonårsrum? Att utöka ditt bolån kan vara ett bra sätt att finansiera renoveringen. Prata med en av våra rådgivare så hjälper vi dig att räkna.
Amortering
När du betalar av på ditt bolån betalar du både ränta och amortering. Amortering är det du betalar av på ditt lån vid varje betalningstillfälle.
Ordlista bolån
Här reder vi ut ord och termer som du med största sannolikhet stöter på när du ska ta bolån.
Låneskydd
Låneskydd är en försäkring för ditt bolån som betalar lånets månadskostnader om du inte kan. Observera att produkten är stängd för nyteckning.
Grönt bolån
Du får en lägre ränta när du väljer ett hållbart boende. Ett hållbart boende gör gott för både plånboken och planeten.
Frågor och svar Borgo
Vår kreditgivare för ditt/dina bolån är Borgo AB (publ) – ett svenskt hypoteksbolag som Sparbanken Syd är delägare i.
Goda råd vid bostadsköpet
Att skaffa ett nytt boende är troligen den största affären många av oss gör i livet, och det är så klart väldigt roligt, men också en hel del nytt att hålla reda på.
Frågor och svar om bolån
Vi vill se till hela din ekonomi så att du har utrymme och marginal även för andra utgifter och händelser i ditt liv. Därför tar vi hänsyn till saker som din inkomst, hur mycket bostaden är värd och om du ska köpa den tillsammans med någon annan. Som mest kan du låna upp till 85 % av bostadens värde*.
För att vi ska kunna ge dig ett så exakt besked som möjligt är det bra om du börjar med att ansöka om ett lånelöfte. Då kan vi på banken titta på dina förutsättningar och vad som blir bäst för just dig och din situation.
* Finansinspektionen har beslutat om ett bolånetak som alla banker i Sverige måste följa. Det innebär att du får ta bolån som motsvarar högst 85 procent av köpesumman och de resterande 15 procenten behöver du finansiera med sparade pengar eller på något annat vis än bolån.
För oss är det viktigt att hjälpa våra kunder till en trygg privatekonomi där det finns marginal och utrymme att klara även oförutsedda utgifter. Köper du en bostad tillsammans med din sambo vill vi därför att minst en av er har en fast inkomst.
Innan vi beviljar ett lån gör vi alltid en bolånekalkyl som visar hur stora era utgifter skulle bli och om er nuvarande ekonomi skulle klara av den kostnaden. För den som studerar räknar vi på en låg inkomst som i princip motsvarar bidragsdelen av studiemedlet. Är det så att du eller din sambo är tjänstledig under studietiden räknar vi istället med den tidigare inkomsten. Boka gärna en tid med en rådgivare som hjälper er att räkna!
När du ska köpa bostad måste du betala en del av köpesumman med egna pengar. Som mest kan du få låna upp till 85 % av köpeskillingen på din nya bostad. Du måste alltså kunna betala 15 % av beloppet i kontantinsats.*
Ex: Huset eller bostadsrätten du vill köpa kostar 3 000 000 kr. Då måste du betala 450 000 kr i kontantinsats. (0,15 x 3 000 000 kr).
* Finansinspektionen har beslutat om ett bolånetak som alla banker i Sverige måste följa. Det innebär att du får ta bolån som motsvarar högst 85 procent av köpesumman och de resterande 15 procenten behöver du finansiera med sparade pengar eller på något annat vis än bolån.
Amortering är ett bra sätt att skapa trygghet i din ekonomi. När du amorterar sjunker din låneskuld vilket leder till minskade ränteutgifter. Hur mycket du ska betala beror på hur mycket du lånar, men du kan alltid välja att amortera mer om du känner att du har utrymme till det.
För bolån på 50–70 % av bostadens värde amorterar du 1 % av det totala lånebeloppet per år. Ex: Ditt hus är värt 4 000 000 kr och du har lån på 2 200 000 kr (55 %). Då amorterar du 1 % av 2 200 000 kr = 22 000 kr per år, vilket betyder 1 883 kr per månad.
För bolån på mer än 70 % av bostadens värde amorterar du 2 % av det totala lånebeloppet per år. Ex: Ditt hus är värt 4 000 000 kr och du har lån på 3 200 000 kr (80 %). Då amorterar du 2 % av 3 200 000 kr = 64 000 kr per år, vilket betyder 5 333 kr per månad.
Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst ska du amortera 1 % extra av det totala lånebeloppet per år. Ex: Du har en månadslön på 35 000 kr, vilket ger en årslön på 420 000 kr. 420 000 x 4,5 = 1 890 000 kr. Lånar du mer än detta belopp måste du alltså amortera 1 % extra per år.
Att köpa och sälja en bostad, eller bygga nytt, väcker ofta frågor om ekonomi och försäkringar. En ekonomisk rådgivning innebär att du tillsammans med en av bankens rådgivare går igenom din privata ekonomi och tar vara på de möjligheter som finns att förbättra den. Små förbättringar som gör att du kanske kan göra en resa, köpa bil, renovera badrummet eller göra något annat du länge längtat efter.
Det här går vi igenom på en rådgivning
- Inkomster och utgifter
- Sparande och placeringar
- Lån
- Försäkringar
- Pension
- Din vardagsekonomi
Innan du köper en bostadsrätt bör du alltid se över bostadsrättsföreningens ekonomi. Föreningens ekonomi kommer att påverka din avgift och indirekt också bostadens framtida värde. I årsredovisningen hittar du information kring föreningens intäkter och skulder. Ibland har man även listat tidigare renoveringar samt gjort en plan för kommande års renoveringsarbete. Som bank måste vi godkänna Bostadsrättsföreningens Årsredovisning innan köpet, vilket innebär en trygghet för dig som köpare.
Två saker som du bör kika lite extra på innan du bestämmer dig för köp är föreningens lån fördelat på fastighetens totala boarea och avgiften per kvadratmeter och år. Fråga din mäklare vilka snittvärden som är rimliga på den plats där du letar bostad.
När du lånar pengar för att köpa ett hus behöver banken ha ett pantbrev som representerar fastigheten. Om bostaden du ska köpa inte har något pantbrev sedan tidigare behöver du ansöka om ett nytt. Kostnaden, som kallas stämpelskatt, består av 2 % av pantbrevets belopp plus expeditionsavgifter på ungefär 2 000 kr. Ex: Lånar du 2 000 000 kr till din bostad kostar pantbrevet 42 000 kr (0,02 x 2 000 000 + 2 000).
De flesta fastigheter har pantbrev från tidigare ägare. Kommer du att belåna fastigheten mer än vad tidigare ägare gjort behöver du bara ansöka om pantbrev för mellanskillnaden. Ex: Om tidigare ägare hade 2 000 000 kr i lån, men du vill låna 2 500 000 kr behöver du ansöka om pantbrev för ett värde av 500 000 kr. Kostnaden blir då 12 000 kr (0,02 x 500 000 + 2 000).
Lagfart är ett bevis för att du äger din fastighet. Kostnaden för lagfarten är 1,5 % av det belopp du betalt för huset eller fastighetens taxeringsvärde (det som är högst) plus expeditionsavgifter på ungefär 2 000 kr.
Ex: Du köper ett hus för 4 000 000 kr med taxeringsvärde 3 500 000 kr. Lagfartskostnaden blir då 62 000 kr (0,015 x 4 000 000 + 2 000).
När du köper bostadsrätt behöver du ingen lagfart.
Huset du vill köpa kan stå på en friköpt tomt eller på en tomträtt. När du köper en fastighet på en friköpt tomt äger du även marken, men står huset på en tomträtt ”hyr” du marken av kommunen och betalar varje år en tomträttshyra (eller tomträttsavgäld). Tomträttshyran höjs med jämna mellanrum och höjningarna kan dessutom bli ganska höga. I vissa fall har du möjlighet att köpa loss din tomt.
När du skriver kontrakt på ett bostadsköp betalar du en handpenning som normalt ligger på 10 % av köpesumman. Detta markerar att du har för avsikt att genomföra köpet. Det är kanske pengar som du inte har tillgängliga, eller du vill hellre ha kvar ditt sparkapital som en buffert. Då kan du låna till handpenningen hos oss. Du kan ansöka om att låna till hela eller bara delar av handpenningen, förutsatt att du fått ditt bolån godkänt hos oss.
Hur vi räknar på bolån
Vid en rörlig (3 mån) ränta på 4,22% (genomsnittsräntan för 3 mån bindningstid senaste månaden) blir den effektiva räntan 4,30% för ett lån på 1 000 000 kr med återbetalningstid på 40 år. Totalt att betala på 40 år blir 1 844 081 kr (varav ränta 844 081 kr). Din kostnad för lånets första månad blir 5 652 kr. Du amorterar lika mycket varje månad och om inte räntan ändras under hela lånets löptid innebär det att din totala månadskostnad kommer att sjunka då lånebeloppet minskar när du amorterar. Du kommer att ha 480 st betalningstillfällen. Vi har ingen uppläggningsavgift och ingen aviavgift. Vid flytt av bundna bolån kan din nuvarande bank ta ut ränteskillnadsersättning.