Årets EkonomihälsaIndex är klart!
Oroande kunskapsskillnader kring hushållsekonomi och sparande mellan skånska män och kvinnor.
Sparbanken Syds årliga lägesrapport av skåningarnas ekonomi är här, i år med extra fokus på ekonomisk jämställdhet. Rapporten avslöjar stora skillnader mellan kvinnors och mäns sparande, till männens ekonomiska fördel. Samtidigt syns en positiv förändring i hushållens ekonomiska förhoppningar och möjligheter jämfört med föregående år.
Årets EkonomihälsaIndex, som undersökningsföretaget Demoskop gjort på uppdrag av Sparbanken Syd, undersöker hur det står till med den ekonomiska jämställdheten bland skåningarna - och det visar sig vara stora skillnader mellan kvinnors och mäns sparande.
Dubbelt så många män sparar och känner sig även tryggare
Nästan varannan skåning, 47 procent, sparar till exempel i aktier, men av dem är nästan dubbelt så många män (60 procent män och 34 procent kvinnor). Mer än en tredjedel, 36 procent, av männen har ett tillräckligt stort sparkapital för att känna sig trygga, medan bara 26 procent av kvinnorna har det.
Kunskapsnivån kring privatekonomin skiljer stort
Endast en av tio kvinnor uppger att de har mycket goda kunskaper för att fatta beslut om sitt sparande, medan dubbelt så många män, 23 procent, säger sig ha det. Frågar man par som är i ett förhållande vem som har störst kunskap om det gemensamma hushållets ekonomi svarar nästan hälften, 49 procent, av männen att de själva har det, medan bara 27 procent av kvinnorna säger att sig ha det.
– Det är tråkigt att se de skillnader som är uppenbara mellan könen, både när det gäller kunskapsnivå och självförtroende i ekonomiska frågor. Siffrorna bekräftar det vi redan vet, att samhället behöver jobba ännu hårdare för att få tjejer och kvinnor att intressera sig för ekonomi. Man brukar ganska lättvindigt prata om frihetskapital, och det är faktiskt något vi bör uppmuntra kvinnor att spara till, eftersom det ökar den ekonomiska tryggheten och förbättrar ekonomihälsan, säger Henrietta Hansson, vd på Sparbanken Syd.
Finansdepartementet spår en fortsatt lågkonjunktur fram till 2025 men det syns tydliga tecken på att pendeln börjat svänga
Undersökningen visar stora förändringar i hur skånska hushåll anpassar sig efter sin ekonomi. År 2022 var det enbart 16 procent som börjat spara eller ökat sitt sparande, 2023 ökade det till 19 procent medan i år svarar hela 28 procent att man kan spara. Andelen som ransonerar el fortsätter även den att minska kraftigt från 77 procent 2022, till 49 procent 2023 och till 37 procent i år.
– Det är glädjande besked att skåningarna fått tillbaka hoppet om sin ekonomi och börjat spara igen. För att vi ska kunna ta oss ur den här lågkonjunkturen är det viktigt att har en trygg känsla kring den egna ekonomiska situationen - och rapporten säger precis det jag tror att många vill höra just nu, säger Henrietta Hansson, vd på Sparbanken Syd.
Nya kunskapsmöjligheter för tjejer och kvinnor
Sparbanken Syd kommer under kommande år att fortsätta arbetet med jämställd ekonomi på olika sätt. Startskottet för detta sker 6 november vid EkonomihälsaDagen på Malmö Live, där rapporten i sin helhet presenteras och där vinnaren av EkonomihälsaPriset 2024 prisas med 100 000 kr. Priset tilldelas en organisation, ett företag eller annat initiativ som bidragit till en mer jämställd ekonomi för privatpersoner i Skåneregionen.