Gott liv vinner skånska gastronomipriset
för sina 10.000 utdelade matsvinnsportioner!
Det är med glädje och stolthet vi nu kan berätta att prisbelönta Gott liv - varm mat tagit emot ännu ett hållbarhetspris, årets skånska gastronomipris inom kategorin Miljö- och Hållbarhet med tillhörande stipendium på 30 000 kr. Genom Gott liv - varm mat, räddas flera kilo matsvinn från lokala matbutiker varje vecka, för att sedan tillagas och portionsfördelas. Via hjälporganisationer har över 10 000 portioner delats ut under ett års tid till ungdomar, seniorer och familjer som haft svårare förutsättningar under lågkonjunkturen.
- Gott liv utgår från människa och medmänniska genom att fokusera på vilka stora utmaningar som finns i vårt lokala samhälle, folkbilda och ge tillbaka till det samhälle vi verkar i. Det är viktigt att vi belyser frågan om att alla personer i vårt samhälle inte har möjlighet att ställa varm mat på bordet, samtidigt som många butiker kämpar med stora mängder matsvinn, säger Clara Sundelius, Sparbanken Syd.
Gott liv - varm mat involverar cirka 25 olika företag och hjälporganisationer verksamma i sydöstra Skåne. Projektet har arbetat från två huvudvinklar, dels handlar det om att rädda matsvinn från lokala livsmedelsbutiker, dels om att via flera olika hjälporganisationer nå personer som behöver extra hjälp just nu.
- Genom nära samverkan mellan mindre och medelstora företag och hjälporganisationer har vi uppnått goda effekter och ett fantastiskt resultat. Det vi ser som ligger till grund för vår framgång är hur vi har tagit tillvara på allas kärnverksamheter och lyssnat in varandras ”vinna-vinna”, vilket har gett oss en fin grund till långsiktighet. Allt är enkelt så länge man har drivkraften, säger Johanna Dahlsjö, Ystad Saltsjöbad.
Det ärofyllda priset kommer att hjälpa Gott liv varm mat att sprida konceptet regionalt och nationellt samt hjälpa till med uppstarten av nästa samhällsinsats av Gott liv.
Juryns motivering lyder:
”Få saker är lika angeläget som att minska matsvinnet, en mer självklar insats för miljö och klimatet är svår att tänka sig. Gott Liv har förvandlat matsvinn till tiotusentals varma middagar för människor som har det svårt, motverkat ofrivillig ensamhet och visat hur en storartad idé kan växa och bidra till ett gott liv åt många.”
Foto: Priset togs emot av projektledarna Clara Sundelius, Sparbanken Syd och Johanna Dahlsjö, Ystad Saltsjöbad under galamiddagen lördagen 18 januari i Malmö Rådhus. Fotograf: Pierre Orsander, Ultimat.
KORT FAKTA OM GOTT LIV – VARM MAT
• ca 25 företag, hjälporganisationer och andra aktörer
• 3 kommuner
• 4 livsmedelsbutiker
• Räddar många kilo matsvinn varje vecka
• Tillagar och delar ut över 150 matportioner varje vecka
• Tillagar och delar ut ca 300 matportioner varje skollov
• Levererade 10 000 matportioner fram till juni 2024
Verksamma aktörer
Coop, Ystad
Coop, Tomelilla
Dagcentral Göken, Ystad
Elgiganten
Erikshjälpen
Graffitti café, Ystad
ICA Kvantum, Ystad
Kommunal vuxenutbildning, Simrishamn
Mat och fat
Medborgarskolan
Polykemi AB
Radio Active
Rotary
Rädda barnen
Samhall
Soffta fritidsgård, Tomelilla
Sparbanken Syd
Svenska Kyrkan
Ungdomens hus, Ystad
Willys, Ystad
Ystad Saltsjöbad
Ystad Teatercafé
Ystads Allehanda
Bakgrund
Idén om Gott liv föddes i ett samtal mellan Sparbanken Syds vd Henrietta Hansson och Ystad Saltsjöbads Anders Nilsson under Backåkra Summit, ett branschöverskridande möte för att stärka hållbar innovationskraft. Projektet har genom åren haft olika fokus på att skapa ett gott liv för samhällets utsatta.